Internett som digital samfunnsplattform

Internett er det store fremadstormende fenomenet om dagen, og det har det igrunnen vært i de siste 10 årene. Internettet eller Cyberspace er en helt ny »virkelighet», i store anførselstegn. For mange sjeler rundt om i verden føles det som om internett er livet deres og at de hører til i denne andre verdenen. Dette og internettets store betydning for det moderne samfunnet gjør cyberspace til et veldig viktig og kanskje farlig redskap. Med hjel av Lawrence Lessig og hans Code skal vi se på cyberspace, vilke muligheter, problemer og utfordringer vi får gjennom den digitale plattformen.

Skjermdump fra http://tremblinguterus.blogspot.no - Cyberspace

Skjermdump fra http://tremblinguterus.blogspot.no – Cyberspace

Internettet har gitt oss et utrolig stort marked av muligheter. Det virker nesten som om alt går ann å få til på internett. Vi bestiller varer, blomster på døra, betaler regninger og blir underholdt gjennom »TV» på internett, ja mulighetene er mange. I en undersøkelse i Norge idag om hvor mange som er en tur innom internett hver dag ville resultatene blitt store. Men de endeløse muligheten i dette nettuniverset er dessverre ikke bare positive. Vi har enorme utfordringer i å motstå at internettet brukes uetisk og kriminelt. Både i vårt univers og i det ikke-fysiske nettuniverset. Er verdens befolkning veldig glade i å møte andre i verden som deler deres interesser, synspunkter og aktiviteter. For denne typen aktiviteter og samlinger er internettet veldig greit å håndtere og vi kan lett spre informasjon eller synspunkter til en hel gruppe eller gitte personer på et mangfold av måter. Dette gjør det veldig enkelt for grupper og eksistere over internett. Dette er en kjempepositiv for veldig mange, ufattelig mange grupper, vennegjenger og organisasjoner. Men her møter vi også dessverre store utfordringer. Akkurat de samme mulighetene blir gitt til menneskegrupper som for eksempel vil dele og publisere ulovlig materiale, planlegge lovbrudd og ta nytte av internettet for å tilfredsstille uetiske og kanskje ulovlige sider. Det forbedrer heller ikke situasjonen når det finnes mange fordelt rundt om i verden som kanskje vet litt for mye om internett. Såkalte hackere kan på både lavt og høyt nivå bruke internettet og dets økende popularitet og muligheter til noe dårlig. Her er spekteret veldig stort, hackerne får flere muligheter i takt med hvordan internetets popularitet og omfang øker. De kan få tak på viktig, kanskje konfidensiell informasjon, de kan komme inn på nettbanker og økonomiske fasiliteter og de kan ødelegge systemer.

Skjermdump fra: Stepbystep.com

Skjermdump fra: Stepbystep.com

Sikkerhet er et veldig aktuelt uttrykk når det gjelder utviklingen for internettet. Det gjelder ikke bare sikkerhet med å passe på offentlig/privat informasjon men også å være sikre på at den du kommuniserer med på internett er den han/hun utgir seg for å være. Internettet er ikke så personlig som et møte er i virkelighetens verden. Selv om du selvfølgelig i virkeligheten også kan utgi deg for å være noen andre enn deg selv, men på internett legges det nesten opp til at: »Heisann, finn på et navn til deg selv». Du står veldig fritt veldig mange steder om hvor mye informasjon du vil oppgi eller lage for den saks skyld. I forhold til sikkerheten er det også utrolig vanskelig å få kontroll over alt som skjer på internett. Cyberspace er utrolig stort og de som vet hva de driver med kan lett skjule ulovligheter og slette sine spor når de har gjort noe. Dette gir veldig store utfordringer for myndighetene og de som er ansvarlige for å begrense hacking, ulovligheter på internett andre uetiske handlinger som krysser landenes sikkerhetsreglement. Selvfølgelig bruker myndigheter sine ressurser for å ettersøke lovbrudd men det finnes allikevel utrolig mye på internett som aldri burde vært delt!

Dette leder oss inn på et annet viktig tema, burde vi ha et eget »internettpoliti»? Burde det finnes spesialtrente oppsynspersoner for å granske internettet. På denne måten kan en viss oversikt over alt det som kan dukke opp. Samtidig reiser det store etiske spørsmål. Er det lov for »internettpolitiet» å snoke i andres personlige saker? Vil dette bli sett på som spionasje, og verning om det private er det hvertfall ikke. Det er ikke akkurat lett og finne den rette linjen mellom internettet og dets regelverk.

Til neste,
Jhawk

Kilder:

– Lessig,L.(2006) »Code v.2»

Reklamer

9 tanker om “Internett som digital samfunnsplattform

 1. Veldig bra innlegg, Jan Erik!
  Jeg liker godt at du tar opp tematikken rundt «internettpoliti». Dette er noe jeg personlig tror vi burde ha, siden det foregår så mye på internett, og mye ulovelig. Men igjen er det kjempevikitg og bra at du argumenterer mot dette, at du ser på saken fra begge perspektiv. Hvor ligger de etiske grensene mellom å «passe på» og spionasje?

  – Janet –

 2. Dette med sikkerhet – i sin videste forstand – er et stort og viktig tema på nettet, og du ha kanskje fått med deg at Dagbladet.no har hatt en artikkelserie gående det siste året som de har kalt for NullCTRL. Veldig mye bra journalistikk og spennende lesning der!

 3. Godt innlegg om hvilke muligheter internett har skapt og ikke minst hvilke utfordringer vi som enkeltpersoner, grupper, organisasjoner og myndigheter står ovenfor på nettet. Spesielt tankene dine rundt sikkerhet på nett er interessant siden det er så mange aktører involvert og graden av sikkerhet på forskjellige plattformer varierer stort. Dersom man tenker seg om så legger vi som brukere igjen veldig mye personlig informasjon på nett; alt fra fult navn, e-mailadresse og lignende opplysninger til enda mer sensitiv og verdifull informasjon som f.eks. kredittkortnummer og til og med personnummer. Dette kan ligge i databaser hos aktører og organisasjoner som tar sikkerhet veldig seriøst (eller ikke), men muligheten for å få tak i det for personer som vet hva de driver med (hackere/crackere) er likevel ikke så vanskelig som en skulle tro dersom disse personene først vil ha tak i den informasjonen. Så tanken rundt et «internettpoliti» og ikke minst felles rammer og lovverk rundt sikkerhet og det å ivareta sensitiv informasjon på nett er utvilsomt et viktig tema nå som internett er blitt en så sentral brikke i våre liv.

 4. Veldig bra skrevet innlegg mann! Det er ganske sykt hvordan internettet har utviklet seg, og ingen hadde vel trodd at det skulle bli egne «samfunn» innenfor Internett.
  Jeg fant en litt artig link, som sier mye i forhold til utviklingen bare det siste tiåret.
  Dette er en hjelpevideo til en installasjons-cd som fulgte med hvis man bestilte Telenor nextel, som ble gitt ut i 1995.

  Utifra utviklingen som har vært bare de siste årene innenfor Internett, syntes jeg, som mange andre her, at ett Internett-politi er noe som absolutt bør vurderes. Alt av verdier går jo gjennom nettet, og nå er jo digitale verdier, som bitcoins noe som blir mer og mer aktuelt.

 5. Hei Jan Erik. Kjempefint innlegg.

  Noe som i de siste årene har fått mer fokus og som er relatert til mye av problematikken du belyser i dette innlegget er deep web (også kjent som deepnet). Kort fortalt så er dette delen av internett som standard søkemotorer ikke klarer å fange opp. Her kreves det en spesiell type programvare for å finne frem, og ofte, et lag av sikkerhet man må igjennom. Deep web benyttes av mange folk med ulike intensjoner. Forholdene her for å kommunisere anonymt er mye vesentligere kontra «det vanlige internett», noe som gjør dette til et attraktivt sted for kriminelle. Blant annet har dette ført til oppstandelsen av flere undergrunnsmarkeder. Silk Road er et eksempel på disse, hvor grunnleggeren ifjor til slutt ble avslørt og arrestert (var en stor nyhetssak). Det er også rekkevis med forum for personer med interesser av kriminelle og ekstreme arter. Skumle saker. Hva som kanskje er enda mer skummelt er hvor stort det er. Hvor stort det faktisk er er det ingen som vet, men det ble i 2001 estimert at deep web har en størrelse 7.5 peta(!)bytes, og det er antageligvis ikke noe mindre i 2014. Legger ved noen lenker hvis dette er av interesse.

  Silk Road:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Silk_Road_%28marketplace%29#Silk_Road_2.0
  http://www.ibtimes.com/marijuana-lsd-now-illegal-drugs-delivered-your-doorstep-290021
  http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Slik-var-jakten-pa-internetts-storste-narkobaron-7333753.html#.UwVksV6lWpI

  Deep Web:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Deep_Web
  http://www.lib.berkeley.edu/TeachingLib/Guides/Internet/InvisibleWeb.html

 6. Hei

  Godt reflektert innlegg. Balansegangen mellom overvåking og verning er syltynn. Hva er vi villig som forbrukere villig til å ofre, for en bedre nettsikkerhet. Hva skal vi måtte trenge å ofre for et sikkert internett. Kan vi stole på et evuntvelt nettpoliti. Kan vi stole på at ingen hacker Facebook og slipper fri privatlivet vårt. Internett kommer bare til å bli større og mer uoversiktelig med årene. For 20 år siden var det veldig lite på nett, i dag finnes alt, hvordan blir det om 20 år? Skal vi som forbrukere bli mindre personlige på nett og heller satste på en anonym tilværelse eller skal vi vise tillit. Det gikk et rykte for noen år siden, de private meldingene på facebook var åpnet for alle, folk gikk amok og alle skulle se hva vennene snakket om med andre i private rom, om dette hadde vært sant ville det bety krise for noen. Hva om dette skjer en dag. Hvem vil stå for vernet av privatlivet på nett i framtiden kanskje et «Internettpoliti».

 7. Spørsmålet om vi burde ha et eget «internettpoliti» er veldig interessant. Som du skriver dukker det opp etiske problemstillinger rundt dette. Hvor langt kan det gå? Sånn som det er nå kunne vi virkelig trengt et slikt «politi», og behovet for dette vil nok ikke bli mindre med årene, tvert imot. Samtidig er de fleste opptatt av å verne sitt privatliv. Så hvor går denne grensen da, mellom et sikkert og privat internett? Jeg tror man på en eller annen måte må finne balansen mellom disse to tingene, for at folk skal være fornøyde og for at et evt. «internettpoliti» skal bli ønsket og godtatt. For om det trengs er vel ikke egentlig et spørsmål!

 8. Veldig mye bra her! Jeg slenger meg på her og sier meg enig i veldig mye det du skriver, men og det folk har kommentert. – Som ThorAndreIversen skriver, så er skille mellom overvåking og verning veldig tynn. – Men så er det jo og sånn, at enten vi vil det eller ikke, så blir vi overvåket. Det er nok mange folk der ute som er livredde for å bruke internett, i redsel for at det sitter noen en plass og ser på hva de søker på. De sier jo det at de bare overvåker de som liksom skal utgjøre en trussel, men hvordan kan de finne ut hvem som er en trussel uten å faktisk overvåke alle sammen? – Synd, trist, leit, for de som har noe å skjule! De vil bli oppdaget! Jeg for min del bryr meg lite om de kan se hva jeg driver med.. Jeg har ikke noe å skjule. Så får det være opp til hver enkelt å bry seg om det eller ikke!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s