Hipp Hurra for Internett

Internettet er kanskje den største og en av moderne tids kanskje viktigste oppfinnelser. I dette året, 2014 så feirer »the World Wide Web» hele 25 års jubileum. Tenk på det, internettet dette programmet på datamaskinen din som på 90-tallet tok flere minutter mellom hver side i Internett Explorer. Det er heller ikke vanskelig å høre for seg lyden av at datamaskinen må ringe opp for å koble seg på internettet, dette gir hvertfall meg stor mimrefaktor. Dette har allerede gått oss hus forbi og vi lever i en luksus-verden med tråløst internett, 4G og enorme tilkoblingsmuligheter. Likevel har internettet en lang vei å gå, den enorme veksten skaper samtidig mange utfordringer. Det er nesten en harmonisk utvikling, jo mer avanserte og større muligheter vi får, jo flere utfordringer og mulige fallgruver vil dukke opp. Idag vil jeg bruke øyeblikket til å gratulere en av verdens største oppfinnelser, men også prøve å sette fingeren på et av de største utfordringene gjennom utviklingen.

Tilkobling i Windows 8, hentet fra Troublefixers.com

Tilkobling i Windows 8, hentet fra Troublefixers.com

Tilkobling i Windows 98, hentet fra NetFAQs.com

Tilkobling i Windows 98, hentet fra NetFAQs.com

Utfordringen jeg velger å ta tak i er den sikkerhetsmessige risikoen vi tar med å bruke internett så aktivt som vi gjør idag. Internettet har forlenge siden tatt et stort inntog inn i vårt personlige liv. Ikke bare er vi mer interesserte enn noen gang i å dele alt om hvem vi er og hva vi driver med til internettet. Vi gjør fler og flere av våre daglige gjøremål gjennom internett. Vi overfører penger, handler utstyr og gir ut personlige sensitiv informasjon som aldri før. Oppfinneren Tim Berners-Lee sier det selv i hans video om 25 års jubileet til internett,»how do we secure the web to protect our personal information». Dette er en utfordring det er viktig å i bakhodet på våre ferder i Cyberspace.

Farene som lurer er flere, spesielt er det personer rundt på internett som har litt for mye kunnskap om hvordan internett fungerer og hvordan de skal komme seg frem til informasjon folk flest ikke ønsker de skal finne frem til. Jeg sier ikke at alle hackere eller med hacker-kunnskaper har kriminelle intensjoner, men når slik informasjon havner i de gale hendene kan ting gå virkelig galt. I minste omfang kan småkriminelle få tak i person eller bankinformasjonen din. Mens i værste fall kan du bli utsatt for fullt identitetstyveri og miste mye mer enn mann skulle tro gikk ann. Dette er farer kun på personlig nivå, og det er ikke bare her det kan gå galt.

Både internasjonalt og i det offentlige kan store bedrifter, departementer, banker og det Norske forsvaret bli utsatt for spionasje, tyveri av informasjon og ikke minst hacking. Dette betyr at vi kan stå over en stor trussel om det går skikkelig galt. Bare tenk over visst Norge angrepet og motstanderne har mulighet til å skru av tilkoblingsmuligheten for forsvarsdepartementet. Dette vil isåfall gjøre en kritisk forskjell i en eventuell krig. Dette er selvsagt et slags »worst case scenario», men det betyr ikke at man ikke må frykte det værste. Skulle noen med de rette intensjonene få mulighetene eller betalt for å gjøre en slik jobb kan ting gå riktig, riktig galt. Når det er snakk om krig og fred er fallgruvene enorme.

På bakgrunn av alle disse potensielle farene er utfordringen å sikre det raske voksende internettet mot disse farene. Det har tidligere vært diskusjoner om et internett-politi for å holde adressene sikre. Det burde hvertfall bygges et forsvarsnettverk for å beskytte personlig og nasjonal informasjon slik at ingenting skal kunne havne i de gale hender. Vi skal ikke mange årene tilbake, da en gruppe ungdommer hacket seg inn på nettstedet »Hemmelig.com» og spredte brukernes personlige informasjon på nettet. Dette er kanskje ikke verdens undergang, men tenk om det var bankinformasjon de hacket seg inn ig fikk tak på. Da kunne utfallet blitt mye værre.

Internettet har hatt en utrolig reise sålangt, og utviklingen er på ingen måte over. Uansett er det viktig å være glad i utviklingen men alltid ha et bein godt festa i bakken. Vi legger veldig mye av livet vårt inn på internett og uten den rette beskyttelsen, kan det være fritt vilt for de rette kriminelle. Utviklingen og mulighetene er strålende og gjør livet vårt mye lettere, bare ha et lite øye i bakhodet, så slipper du at ulykken treffer akkurat deg.

til neste,

Jhawk

Kilder:

– http://www.webat25.org/news/tbl-web25-welcome

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s